Geschiedenis

Harmonie de Nederlanden is een muziekvereniging voor jong en oud in het Schinnense kerkdorp Amstenrade. De harmonie voorziet veel activiteiten in Amstenrade van een muzikaal tintje. Sinds 2016 staat de harmonie onder muzikale leiding van Stefan Voncken.

Harmonie de Nederlanden is opgericht op 6 augustus 1840 ter gelegenheid van de afscheiding van Nederlands Limburg van Belgisch Limburg. Het grondgebied werd toe weer in bezit genomen door de Nederlandse koning Willem I. Dit heeft ertoe geleid dat enkele notabelen van Amstenrade op 6 augustus 1840 besloten tot oprichting van “ Harmonie Genootschap van Amstenraedt”.

In het begin waren de harmonie en het zangkoor één vereniging. Wekelijks luisterden zij de heilige mis op. Hierdoor was de opbrengst van de collecte in de kerk mede bestemd voor de harmonie. De harmonie verplichtte zich hiermee om gratis uitvoeringen te geven. In die eerste jaren was de harmonie het enige muziekkorps in de verre omtrek. Ze luisterde vele kerkelijke en sociale festiviteiten op. Ook buiten het dorp, bijvoorbeeld processies in Klimmen en Merkelbeek.

In de loop der jaren kwamen en gingen er verschillende dirigenten. Het eerste muziekconcours waar de harmonie aan deelnam was in Thorn, waar men in juni 1912 met paard en wagen naar toe ging. In 1942 moesten alle instrumenten worden ingeleverd aan de Duitse bezetter. Tijdens de bevrijding op 14 september 1944 werden de instrumenten weer van de zolder van het toenmalige gemeentehuis gehaald.

Het laatste muziekconcours waar de harmonie aan heeft deelgenomen dateert van september 1985 in Vlodrop.

In 1993 heeft de harmonie een concertreis naar Engeland gemaakt.

In 2001 werd haar 160-jarig bestaan gevierd met een groots feest in het kasteelpark.

In 2010 werd het 170-jarig bestaan gevierd met een Pontificale Hoogmis, een brunch voor alle inwoners van Amstenrade met optredens van de harmonie, jeugdharmonie, het zangkoor, een kinderkermis en een spellen middag.

In 2015 werd er ter ere van het 175 jarig bestaan een feestweekend georganiseerd met onder andere een jeugdharmonie treffen en een optreden van Wir Sind Spitze.

Ook heden ten dage voorziet Harmonie de Nederlanden diverse dorpsactiviteiten van een muzikaal tintje. Zo worden onder andere de mis op tweede Kerstdag, het Paaseieren rapen en de Koningsdag optocht door de harmonie begeleid.

Secretariaat:
Keelkampstraat 12
6361 XG NUTH